Magyar
English

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

   

A kert felől nézve

Gondolataim a kertről

Nyári reggeleken szeretem végigjárni kertem növényeit. Ahogy a páfrány kibontja kunkoriságából leveleit, ahogy a pipacs szőrös bimbójából kifakadnak a selymes, tüzes, gyűrött szirmok, mire kisimulnak, előbújnak a finom porzók és a fekete bibe. - Kerámia figuráimat ezek a természeti képek ihletik meg.

 

Vertel Andrea - Hétvégi piknik Akár kertes házban lakunk, akár városi lakásban, szeretjük a természetet behívni közvetlen környezetünkbe. Vagy erkélyünk-
ből varázsolunk buja növényrengeteget, vagy kertünkben alakítunk ki egy nyári nappalit, heverővel, ahol szundíthatunk az árnyékban, este beszívhatjuk a datura bódító illatát. Reggelente a teraszon kávézhatunk, vagy a kényelmes hintaágyon belemerülhetünk egy jó könyv izgalmaiba.

Vertel Andrea - Borozgató

Ahogy a lakás nappaliját, úgy a kertet is a saját képünkre formáljuk. Úgy választjuk ki a növényeket, hogy örömet okozzon a látványuk. Mondjuk sárga futórózsa felfuttatva egy pergolára, vagy levendula-bokrok kék virágukkal, mediterrán hangulatot keltve. Konyhakertben a nagylevelű mángold, a paradi- csom fantasztikus illatával. Hogy szabályos rendben ültetünk vagy laza összevisszaságban, ahogy a réteken terem. Ez mind-mind rólunk szól.

Vertel Andrea - Cserépfigurák

Vertel Andrea - madárfiókák

A kert hangulatának szerves része a víz, akár tó vagy patak, akár egy madáritató formájában.
A vízfelület odavonzza a szitakötőket, lepkéket, madarakat. A kő megjelenhet, mint természetes szikla, egy finomvonalú kerti pad, vagy fagyálló kerti kerámia.

Még személyesebbé teheti ezt a környezetet egy pecás figura a tó stégjén, vaslábú vizimadár a sásban, egy kerámia veréb a párkányon, ahogy bekukucskál az ablakon. Egy napozó hölgy szobra, ahogy a lábát lógatja a medencébe, vagy egy kerámia béka, ahogy unottan hever egy nagy levél alatt. Árnyékos északi kertekből, ahol kevés növény virágzik, könnyen buja hangulatot varázsolhatunk színes kerámia virágokkal, amik a földbe szúrva színpompás látványt nyújtanaka zöld levelek között.


Vertel Andrea - Gyíkok Vertel Andrea - Békák a tavon

Vertel Andrea - Gyűszűvirágok

Vertel Andrea - Sárga Páva

 

 

Kertépítő szemmel

 

Vertel Andrea - Próféta békákkal

Vertel Andrea kerti kerámia szobrai

 

Szobor a kertbe? Hiszen az a lakásba, netán múzeumba való! – rebben fel az emberben a gondolat, de hesseges-

sük is el azonnal!

Hajlamosak vagyunk lakhelyünket fallal határolt terület- ként elképzelni. A kertet pedig legtöbb esetben nyűgös „munkaadónknak” tekintjük. Pedig ha a kertet is lakó- térként kezeljük otthonunk és egyben életminőségünk is újabb dimenzióval gazdagodik.

Tudták ezt a régi korok emberei is, így az épületek körüli tereket nemcsak növényekkel, de  műalkotásokkal is díszítették, már a kertkultúra kezdeteitől fogva.

Itt áll tehát az emberiség immár több mint ezerévnyi kertdekorációs tapasztalattal, azonban hazánkban még mindig sok a tanácstalanság e téren. Pedig csak annyit kell tennünk, hogy kertünk helyébe elképzeljük legújabb, világos, falak nélküli, kültéri nappalinkat és beleálmodjuk, hogy miként fogjuk ott jól érezni magunkat.

Ehhez nyújtanak segítséget Vertel Andrea alkotásai. A kifejezetten kültérre készülő télálló állatfigurái, növényültető kaspói és legfőképpen emberábrázolásai harsány életigenlésükkel, cseppnyi ironikus humorral és élő színeikkel üdítő mozgalmasságot visznek minden kerti környezetbe.

 

Szemerics Tamás

New Garden Kertészet

 


 

Kertkultúra: Vertel Andrea kerámiái

 

Ülnek a nőcik a medencében.
Testük a vízben, gondolataik a vízen túl.
És a parton ott ülnek a madarak, gondolataik szintén messze járnak. Mert látni való, hogy a szobroknak, amik Vertel Andrea kezei közül kerülnek ki, gondolatuk van. Személyiségek tehát.

Vertel Andrea - Nőcik a medencében

Talán már akkor is van nekik személyiségük, amikor még csak agyagként hevernek az asztalon, de a művész már tudja, miféle alakká rendeződik majd a képlékeny anyag. Hozzáér ehhez a masszához, s kezei életet visznek a tűzben megmerevedő tárgyakba, munka közben beléjük költözik a lélek, a teremtő gondolat. Aztán az ezer fok fölötti melegben beléjük ég, s onnantól kezdve már láthatja mindenki a lelküket, nemcsak az őket megálmodó keramikus.

Látja a ráérő nézelődő, látja a kerttervező éppúgy, mint a leendő kerttulajdonos, aki már az első találkozáskor tudja, hol fog állni a madár, milyen növény alól kandikál ki majd a kisteknős, pedig emberünknek még kertje nincs, csak tervei vannak, hogy milyennek kellene lennie a kertnek, melyben Vertel Andrea kerámiái benne kell legyenek. Nem lehet másképp.

 

Mert ezek a szobrok nem kérnek és nem követelnek helyet maguknak. Nekik helyük van a kertben. A lelkük jót tesz a kertnek. A kisugárzásuk, a beléjük álmodott élet kívánkozik a kertekbe. Ott érzik jól magukat. Részei ők a természetnek, bájos vonásaikkal, mívesen megformált részleteikkel, gondolataikkal és pillantásaikkal, színeikkel és formáikkal, az égetett agyag és a vas kontrasztjával.

Ezek a szobrok magukkal hoznak valamit Vertel Andrea világlátásából, elhoznak egy darabot gondolataiból, talán a lelkéből is, s mindettől a kert valódi kertté változik. Más lesz tőle a sövény, a csobogó és a pázsit, megváltozik a sziklakert, tere lesz a reggeli kávézásnak is a teraszon.

Vertel Andrea szobraival a kertkultúra fogalmának kiteljesítéséből is kiveszi részét. Amikor kerteket tervezünk, a növényekkel s a terekkel együtt kerámiáit is beletervezzük. Valahogy helyük van a kertben.

Talán mert ráébreszt mindannyiónkat, hogy a kert mi magunk vagyunk. Mert igényességre tanít, összeköt kertet és kultúrát, mert értéket teremt és értéket ad.

 

Balogh Ferenc

Kertmanufaktúra

 
© 2011 - VERTEL ANDREA - MINDEN JOG FENNTARTVA