Debreceni kiállítás

2015 október 2-án pénteken 17 órakor TALÁLKOZÁS címmel nyílt közös kiállításunk
SZEKERES ERZSÉBET textilművésszel.
“Ezen a kiállításon nem csak alkotásaik, hanem az alkotók is itt Debrecenben, a Sesztian Galériában találkoznak először, mely TALÁLKOZÁS-ra ezúton szeretettel várjuk.”
A kiállítást megnyitotta Arany Lajos művészeti író.
Zenei közreműködők: Erdei Kálmán zongora (Debrecen Dixieland Jazz Band)
és Ladjánszki László ének (a Csokonai Színház operakórusának tagja).

A kiállítókról:

Szekeres Erzsébet képző- és textilművész alkotásai a népi kultúra gazdag talajából sarjadtak; szűkebb pátriájának, a Galga mentének népművészeti hagyományaiból táplálkoznak. Munkáinak ihletforrásai a népművészetből merített élményei, ezeket különböző varrástechnikákkal jeleníti meg, a népköltészet absztrakt világát és a népművészet szín- és formagazdagságát hozva kölcsönhatásba. Ő maga életműve vezérfonalául a textilművészetet jelöli. Közvetlen mesélő kedvvel, külön, egyedi, mitikus világot, mítoszt teremt. Így például amint egy hajdani gödöllői mézessütő bábjait gyapjú faliszőnyegbe szövi, vagy ahogyan a történelmet hozva közel a nézőhöz, az Árpád-házi szenteket és boldogokat, szövött kárpitjain megjeleníti. Számos könyv jelent meg az ő meseképeivel. Szakrális, a népi vallásosság jegyeit hordozó művei a képzőművészet és a kézművesség határterületén helyezkednek el. A létezés őshelyzeteit letisztult formaművészettel, a természet színeivel, a népi szimbólumok nyelvén, egyszersmind közérthetően tárja elénk. Mint vallja, azt szeretné, hogy a műveit szemlélők „mosollyal szívükben” hagyják el a kiállítótermet.

 

Vertel Andrea keramikusművész elsősorban egyedileg mintázott figurális kerámiát készít. „A kerámiakészítés lényegében ismerkedés az őserőkkel: a földdel, a tűzzel. Nagyon izgalmas játék. Amikor dolgozom, örömöm, bánatom, amit az életem során megtapasztalok, agyagba gyúrom, hogy megoszthassam másokkal” – vallja. A föld és a tűz és a föld végtelen titkait fürkészik munkái, konkrét és átvitt értelemben egyaránt: a könnyen formálható, képlékeny agyagba álmodja az ugyancsak saját, külön, természet- és emberközpontú világát, majd az agyag tűzbe téve, megmerevedik. S megőrzi, állandóvá avatja az örökké változó pillanatot. A föld és tűz titkait kutatva az ember és környezete, kapcsolatai jelennek meg munkáin. Nagy emberismerettel kutatja és mélyrehatóan, egyszersmind groteszk derűvel, szeretettel jeleníti meg, milyen az ember, hogyan viszonyul önmagához, embertársához, miliőjéhez, a világhoz. Debreceni kiállításán láthatók a 2013-ban, Toulouse-Lautrec francia festőművésznek, a posztimpresszionizmus mesterének emlékévére, születése 150. évfordulójára készített munkái is.”  –  Arany Lajos

A kiállítás 2015 október 2-től, október 30-ig látható!

SESZTINA GALÉRIA
Sesztina Udvar
4025 Debrecen, Hal Köz 3.
mobil: +36 20 9215 747; +36 30 2182 162
sesztinagaleria@gmail.com
http://sesztina.wordpress.com

Képek a kiállításról