Kertépítő szemmel

Egy kertépítő gondolatai

Egy kertépítőnek sokszor teszik fel a kérdést: Szobor a kertbe? Hiszen az a lakásba, netán múzeumba való! Hajlamosak vagyunk lakhelyünket fallal határolt területként elképzelni. Pedig ha a kertet is lakótérként kezeljük otthonunk és egyben életminőségünk is újabb dimenzióval gazdagodik.

Tudták ezt a régi korok emberei is, így az épületek körüli tereket nemcsak növényekkel, de  műalkotásokkal is díszítették, már a kertkultúra kezdeteitől fogva.

Itt áll tehát az emberiség immár több mint ezerévnyi kertdekorációs tapasztalattal, azonban hazánkban még mindig sok a tanácstalanság e téren. Pedig csak annyit kell tennünk, hogy kertünk helyébe elképzeljük legújabb, világos, falak nélküli, kültéri nappalinkat és beleálmodjuk, hogy miként fogjuk ott jól érezni magunkat.

Ehhez nyújtanak segítséget Vertel Andrea alkotásai. A kifejezetten kültérre készülő télálló állatfigurái, növényültető kaspói és legfőképpen emberábrázolásai harsány életigenlésükkel, cseppnyi ironikus humorral és élő színeikkel üdítő mozgalmasságot visznek minden kerti környezetbe.

 

Szemerics Tamás

New Garden Kertészet