Kertkultúra

Ülnek a nőcik a medencében.

Testük a vízben, gondolataik a vízen túl.
És a parton ott ülnek a madarak, gondolataik szintén messze járnak. Mert látni való, hogy a szobroknak, amik Vertel Andrea kezei közül kerülnek ki, gondolatuk van. Személyiségek tehát.

Talán már akkor is van nekik személyiségük, amikor még csak agyagként hevernek az asztalon, de a művész már tudja, miféle alakká rendeződik majd a képlékeny anyag. Hozzáér ehhez a masszához, s kezei életet visznek a tűzben megmerevedő tárgyakba, munka közben beléjük költözik a lélek, a teremtő gondolat. Aztán az ezer fok fölötti melegben beléjük ég, s onnantól kezdve már láthatja mindenki a lelküket, nemcsak az őket megálmodó keramikus.

Látja a ráérő nézelődő, látja a kerttervező éppúgy, mint a leendő kerttulajdonos, aki már az első találkozáskor tudja, hol fog állni a madár, milyen növény alól kandikál ki majd a kisteknős, pedig emberünknek még kertje nincs, csak tervei vannak, hogy milyennek kellene lennie a kertnek, melyben Vertel Andrea kerámiái benne kell legyenek. Nem lehet másképp.

 

Mert ezek a szobrok nem kérnek és nem követelnek helyet maguknak. Nekik helyük van a kertben. A lelkük jót tesz a kertnek. A kisugárzásuk, a beléjük álmodott élet kívánkozik a kertekbe. Ott érzik jól magukat. Részei ők a természetnek, bájos vonásaikkal, mívesen megformált részleteikkel, gondolataikkal és pillantásaikkal, színeikkel és formáikkal, az égetett agyag és a vas kontrasztjával.

Ezek a szobrok magukkal hoznak valamit Vertel Andrea világlátásából, elhoznak egy darabot gondolataiból, talán a lelkéből is, s mindettől a kert valódi kertté változik. Más lesz tőle a sövény, a csobogó és a pázsit, megváltozik a sziklakert, tere lesz a reggeli kávézásnak is a teraszon.

Vertel Andrea szobraival a kertkultúra fogalmának kiteljesítéséből is kiveszi részét. Amikor kerteket tervezünk, a növényekkel s a terekkel együtt kerámiáit is beletervezzük. Valahogy helyük van a kertben.

Talán mert ráébreszt mindannyiónkat, hogy a kert mi magunk vagyunk. Mert igényességre tanít, összeköt kertet és kultúrát, mert értéket teremt és értéket ad.

 

Balogh Ferenc

Kertmanufaktúra

Item added to cart.
0 items - Ft

Két módon lehet vásárolni nálam.

Háromféle kategóriában kínálom kerámia termékeimet.
Állandó kínálat: az itt látható fotók illusztrációk az adott tárgyról. Ezekből a fajtákból többet készítek.
Egyedi kerámiák: ezekből 1-1 darab készül. A fotón látható kerámiát kínálom megvásárlásra.
Rendelésre készült: ezeket a kerámiákat személyes rendelésre készítettem.Itt ötleteket adok ajándékozáshoz, díszítéshez. Ha valaki rendelni szeretne egy tárgyat,a kisebb darabok ekészítési ideje 3-4 hét , a nagyobb tárgyaké, falburkolatoké akár fél év is lehet.

Mindenkinek azt javaslom, hogy ha teheti, látogasson el hozzám Gödre, műhelygalériámba, ahol körbejárhatók, jobban megismerhetők a munkáim. Itt a weblapon is látható műhelyáron kínálom őket.

Ehhez fontos az előzetes telefonos bejelentkezés. +36 20 2620 986

Sokan mondták már, hogy nagy élményt jelentett nekik a gödi látogatás. Kis galériámban főként a lakásbelsőbe szánt szobrok közül válogathatnak. A kertemben, a növények között mutatom be megvásárolható kerti kerámiáimat, egy állandóan változó kiállítással várom az érdeklődőket. Itt azokkal a régi figuráimmal is találkozatnak, amik annyira a szívemhez nőttek, hogy megtartottam őket.

A műhelyben különböző munkafázisokban ismerhetnek rá a weblapon látott darabokra.

Személyes tárgyakat készítek. Fontosnak tartom, hogy aki elhatározza, hogy munkáimat megvásárolja, döntése során megbizonyosodhasson arról, hogy jól választott. Szívesen segítek ebben.

A vásárláshoz mindenképpen szükséges a személyes kapcsolatfelvétel, akár e-mailben, akár telefonon. Az e-mailekre általában egy héten belül válaszolok, így, ha ennél sürgősebb a dolog, inkább a telefont javaslom.

 

Árak kiszállítás

A weblapon szereplő műhelyárak áfa-mentesek, mivel vállalkozásom alanyi adó-mentes.

Magyarország területén belül utánvéttel oldom meg a házhozszállítást futárszolgálaton keresztül. Ilyenkor +10% csomagolási költség, és az aktuális fuvarköltség adódik hozzá a weblapon feltüntetett árakhoz.

Külföldre úgy vállalok kiszállítást, ha a teljes vételárat (műhelyár + tényleges csomagolási költség + teljes fuvardíj + biztosítás) a vevő részemre előre átutalja.